Makkelijk Zuurdesem brood maken

Published on 19 November 2024 at 11:42

Het was al jaren geleden dat ik echt kon genieten van een broodje met een dikke laag roomboter en lekkere Hollandse oude kaas. 

Niet dat ik het niet lekker vond, maar mijn buik kwam simpelweg op alle fronten in verzet.

Ondertussen was ik gaan denken aan gluten intolerantie en probeerde ik alles met gluten te vermijden. Een broodje stond al helemaal niet meer op het menu.

 

Tot ik mijn eigen zuurdesem brood ging maken.

 

 

Jaren geleden heb ik mijn eerste zuurdesem brood gemaakt , maar de smaak daarvan ben ik vergeten. Ook had ik zuurdesembrood van anderen geprobeerd, maar dit veranderde niks aan mijn buikklachten. Hier in Zweden verkopen ze ook zuurdesembrood in de supermarkt en volgens de ingrediëntenlijst zou er geen verschil moeten zijn, maar mijn buik verteld mij anders.

 

Of de truc hem nu zit in het maken van je eigen brood dat weet ik niet. Ik weet wel dat een zuurdesem starter gebruik maakt van de (goede) bacteriën die bij ons in huis ronddwarrelen en wellicht ook van onze eigen huid. Zo is elke starter in wezen weer helemaal anders. Een levend organisme die zorgen voor de fermentatie van de granen die je wilt gebruiken om jouw brood te bakken. 

 

 

 

De bacteriên leven van de suikers in de granen en zij fermenteren daarmee oa de gluten in het deeg. Het deeg bevat na het fermentatieproces een scala aan probiotica die een positieve uitwerking hebben op jouw darmen. Doordat de gluten al deels "verteerd' zijn worden zij beter verdraagbaar en kunnen ze ons lichaam beter voeden. Dat is ook gelijk de reden waardoor veel mensen die zuurdesembrood eten, geen klachten meer ervaren die ze met gewoon brood wel hebben.

 

Nu klinkt dit wellicht allemaal erg ingewikkeld, maar niets is minder waar. Het maken van een starter en zuurdesembrood is super simpel. Ik ga mijn recept hiervoor met je delen. Het enige wat het van je vraagt is een beetje geduld en toewijding, want het opbouwen van een goede starter gaat net over 1 nacht ijs. Ook zal je wat handigheid moeten opbouwen mbt het maken van het brood. Ik vond het zelf in het begin lastig om alles te timen, want dit werkt anders dan dat je gewone gist gebruikt.

Zuurdesembrood gaat dan wel iets langzamer omdat het moet fermenteren, maar dat wil je juist, want dat is perfect voor je buik. 

Dus als jij, net als ik, toegewijd bent aan een gezondere levensstijl met puur en eerlijk eten, dan is zuurdesem iets wat onmisbaar is in je keuken. 

Had ik al gezegd dat je ook andere dingen kan maken met je zuurdesemstarter?

Zelf maak ik pizza's, pasta, cake en ben ik nog steeds nieuwe dingen aan het uitproberen. de mogelijkheden zijn eindeloos.

 

 

Maar laten we eerst beginnen met hoe je jouw starter maakt.

Hoe maak je een Zuurdesem starter?

Nodig: 

Een glazen pot met deksel

(Biologische) Bloem zonder toevoegingen

Lauw water

Weegschaal

 

Ja echt, meer heb je niet nodig!!

1-Je mengt 50gram bloem en 50gram water door elkaar in de glazen pot. 

Daarna laat je het mengsel op het aanrecht staan.

2-De volgende dag voeg je weer 50gram bloem en 50gram water toe, roer dit goed door.

3-Om te voorkomen dat je een mega grote pot nodig gaat hebben, ga je op dag 3 eerst 100gram van je mengen verwijderen uit de pot. Hier kan je bijvoorbeeld pannenkoeken mee bakken zodat het niet wordt weggegooid. Vervolgens voeg je weer 50gr bloem en water toe. Vanaf nu ga je jouw starter goed in de gaten houden. Je gaat opletten of je mengsel zich verdubbeld in hoeveelheid en je kijkt of er luchtbellen ontstaan. 

4-Je blijft stap 3 herhalen tot je een sterke starter hebt ontwikkeld. Dit kan tussen de 8dgn en 3wkn zijn. 

5-Zodra je starter klaar is kan je deze ook in de koelkast gaan bewaren. Dan hoef je hem niet meer elke dag te gaan voeden. 1x per week is dan voldoende. 

 

Wanneer is je starter klaar om brood te bakken?

 

De drijftest

Ik haal mijn starter altijd de avond van te voren uit de koelkast. Ik voed mijn starter met bloem en water waardoor hij de volgende ochtend super actief is. Hij is dan gerezen en er zijn veel lucht bellen te zien. 

Een actieve starter blijft drijven op water, dus als dat het geval is weet je zeker dat je starter goed is om mee te bakken.

 

 

 

 

Ik deel graag mijn recept met je, maar schroom niet om deze aan te passen naar je eigen voorkeuren. Voor mij werkt dit heel erg goed, maar er zijn vele recepten die voor anderen perfect werken. 

 

 

Zuurdesembrood recept

350gram lauwwarm water

20gram zout 

100gram zuurdesem starter

500gram bloem 

 

1-Pak een grote kom en meng daarin het water, de zout en je zuurdesem starter. 

Vervolgens meng je de bloem er goed doorheen met een (deeg)spatel tot er geen droge bloem meer zichtbaar is.

Dek de kom af, ik gebruik een plastic zak.  Laat rusten voor 1 uur.

 

2-Na een uur ga je het deeg oppakken en vouwen. Dit doe je ongeveer 4x vervolgens je de kom weer afdekt. Herhaal dit proces 3x met een tussenpauze van 30min. Bekijk HIER de video voor uitleg met beeld.

 

3-Laat het deeg rusten en rijzen tot zij (bijna) verdubbeld is in hoeveelheid. Dit is afhankelijk van de kracht van je starter en de temperatuur in huis. Gemiddeld is dit tussen de 4 en 8 uur. Je kan ook het deeg in de koelkast zetten afgedekt met plastic en het de volgende dag verwerken.

 

4-Poeder je werkoppervlakte in met rijstmeel (bloem kan ook maar werkt wat rommeliger) en leg het deeg op de meel. Verwarm de oven voor op 200graden Celsius.

We gaan nu het deeg vormen. Je rekt het deeg uit tot je een vierkante vorm hebt. Vervolgens vouw je een zijhelft naar binnen, dan de andere zijhelft en je doet dit ook met de bovenkant en onderkant. Nu ga je met je handen een bol vormen. In mijn YouTube filmpje kan je goed zien hoe ik dit doe. Ik zorg en namelijk voor dat het deeg 'strak in zn vel' komt te zitten. Dat maakt dat het deeg beter gaat rijzen en zijn vorm behoudt. Zo voorkom je een uitgezakt en plat brood. Dit proces herhaal je nog 1x met een tussenpauze van ongeveer 30min.

 

5-Leg je gevormde deeg op een bakpapier en plaats deze in een bakblik of bij voorkeur een gietijzeren pan die mee verwarmd is in de oven. Bak het brood 50 min met de deksel op de pan en nog 5 minuten zonder deksel. 

Mocht je een bakblik gebruiken zonder pan, haal dan het brood bij 40 minuten uit het bakblik en bak nog 10 minuten zonder blik voor een stevigere korst. 

 

6- Laat het brood afkoelen zodat je het beter kan snijden.

 

Eet Smakelijk!!

 

Add comment

Comments

There are no comments yet.